خانواده و فضای مجازی خودکنترلی؛ شاه کلید حفاظت در فضای مجازی | خانواده و فضای مجازی
سلامت در اینترنتمقالات

خودکنترلی؛ شاه کلید حفاظت در فضای مجازی | خانواده و فضای مجازی

خودکنترلی؛ شاه کلید حفاظت در فضای مجازی

خودکنترلی؛ شاه کلید حفاظت در فضای مجازی – چگونگی حفاظت کودکان از آسیب های فضای مجازی موضوعی بود که در برنامه “گفت و گوی اجتماعی” رادیو گفت‌وگو مورد بررسی قرار گرفت.

حسن نجفی سولاری با اشاره به اعتقاد برخی کارشناسان مبنی بر تاثیر فضای مجازی بر جنین در زمان ارتباط مادر با اینترنت، اظهار کرد: «کودک دائما با سه رویکرد تفریحی-سرگرمی، آموزشی و تبلیغی رسانه ها در ارتباط است و میزان تاثیر پذیری افراد با سنین کمتر در این حوزه بیشتر است و حساسیت مسئله در همین جاست.»

این مدرس دانشگاه با بیان اینکه در جامعه امریکا فروش بازی های اینترنتی بدون حضور والدین به کودکان میسر نیست، گفت: «نظام اثرپذیری کودکان از این فضا بیشتر از سایرین است؛ از طرفی تاثیرگذاران در جنگ نرم، [جامعه هدف را] از میان کودکان و نوجوانان انتخاب می کنند.»

نجفی با اشاره به تلاش های صورت گرفته از سوی مرکز ملی فضای مجازی، وزارت ارشاد و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به منظور تهیه بسته های اینترنتی مثبت برای کودکان، بیان داشت: «متاسفانه سایت های کودک هنوز برندسازی نشده اند؛ همانگونه که والدین در محیط های بازی خارج از منزل به شدت مواظب فرزندان خود هستند، باید زمان صرف کنند و فضاهای اختصاصی کودکان در محیط مجازی را نیز بررسی کنند.»

وی به لزوم تفهیم سبک زندگی از طریق بازی های مناسب رایانه ای، خاطرنشان کرد: «باید وقت صرف کنیم و در ابتدای ورود فرزندان به دنیای مجازی، با او همراه شویم و از آنان حفاظت و نگهداری کنیم.»

نجفی ادامه داد: «هم اکنون اپراتورها امکان ارائه سرویس های ۳جی را دارند؛ بنابراین می توان از طریق سیم کارت کودک بصورت رسانه ای با آنان رفتار شود.»

وی برخی داستان های موجود در حوزه ادب و فرهنگ را برشمرد و افزود: «ارائه دهندگان خدمات از جمله مقامات دولتی و سازمان های خصوصی موظف هستند بخشی از سرمایه خود را در حوزه تولید محتوای خاص و مناسب صرف نمایند.»

نجفی گفت: «برخی روانشناسان تربیتی تاکید دارند که کودکان باید در فضایی عیان به دنیای مجازی ورود کنند؛ از دیگر سو مدت زمانی که در این فضا صرف می شود نیز بسیار مهم است.»

این مدرس دانشگاه دسته بندی های محتوایی از سوی سازمان های داخلی را مثبت ارزیابی کرد و افزود: «هر نوع سرویسی باید امکان رصد والدین و اولیای تربیتی را ایجاد نماید تا بتوان کودکان را کنترل نمود.»

نجفی خاطرنشان کرد: «در فضای مجازی باید یک جزیره پاک ایجاد کرد تا پدر و مادر نگرانی نداشته باشند؛ چراکه در صورت محدود کردن، کودک اقدام به لجبازی یا پنهان کاری می نماید.»

در ادامه احمدرضا غزنوی بر گسترش روزانه پیوند فضای مجازی با زندگی انسان اشاره کرد و گفت: «کودکان در شرایطی قرار دارند که قوای فکری و اعتقادی آن ها هنوز به بلوغ نرسیده و در نتیجه برابر افکار و اندیشه های تلقین شده از سوی فضای مجازی آسیب پذیرتر هستند.»

این کارشناس حوزه مجازی با بیان اینکه اغلب کودکان استفاده بهینه از اینترنت را آموزش نمی بینند، تصریح کرد: «در این راستا ممکن است حریم خصوصی این کودکان نقض شود و یا بواسطه دانش کم شان برخی تهدیدات امنیتی به جامعه یا خانواده شان آسیب برساند.»

وی استفاده بی رویه از فضای مجازی را موجب به مخاطره افتادن سلامت روحی و جسمی کودکان دانست و در بخشی دیگر از این گفت و گو اظهار کرد: «در اسفند سال گذشته همایشی با عنوان فضای مجازی پاک برگزار شد؛ این مسیر باید استمرار یابد، به یکسری بسته های عملیاتی خوب تبدیل و در مدارس و خانواده ها کاربردی شود.»

غزنوی شاه کلید حفاظت در فضای مجازی را خودکنترلی دانست و افزود: «امروز تنها راهی که فرد را در این محیط حفظ می کند، چیزی جز تقوا نیست که باید در بستر آموزش شکل گیرد.»

وی عنوان کرد: «در فضای مجازی نیازمند ابزارهای خوب آی تی هستیم؛ در کشورمان نیز گام هایی در این زمینه برداشته شده؛ چنانکه ابزارهای خوبی به منظور کنترل خانگی ایجاد شده است.»

این کارشناس فضای مجازی با اشاره به تولید سیم کارت کودک و نوجوان از سوی برخی اپراتورهای داخلی، گفت: «خدمات رسانان اینترنت نیز باید به این ابزارها مجهز باشند؛ یعنی پدر خانواده باید این قدرت را کسب کند که اطلاعات ورودی و خروجی به منزل را کنترل نماید.»

غزنوی تصریح کرد: «اگر کودک و نوجوان بدلیل عدم آگاهی به سمت محتوایی نامناسب حرکت کنند، نمی توان بدین دلیل که پذیرش خدمات پاک برای کودکان وجود ندارد، از ایجاد این فضا طفره رویم.»

وی بخشی از این اطلاع رسانی را متوجه رسانه ها دانست و افزود: «باید به سمت فناوری حرکت کنیم که دسترسی کودکان و خانواده های آنان را به خدمات سالم تسهیل نماید.»

غزنوی گفت: «امروز موتور جست و جو گر گوگل خدمتی را به کودکان ارائه می کند و محتوای این موتور جست و جوگر را در شبکه ای سالم ارائه می دهد.»

وی همچنین به لزوم ایجاد موتورهای جست و جوگر استاندارد ایرانی به جهت ارائه محتوایی مبتنی بر فرهنگ بومی تاکید کرد و افزود: «اینترنت اساسا برای جریانی آزاد و بی طرفانه در دنیا ساخته شده که برای سنین مختلف آثاری متفاوت دارد.»

وی همچنین در حوزه فیلترینگ فضای مجازی گفت: «باید سطوحی مختلف از پالایش را برای سطح های متفاوت جامعه برقرار کرد و نمی توان فیلترینگ را بصورت کامل و برای همگان باز بگذاریم.»

این کارشناس فضای مجازی اذعان داشت: «موتورهای جست و جو باید متناسب با سن و شخصیت افراد ارائه محتوا دهند؛ بنابراین نظام تشخیصی هویت در فضای مجازی از جمله خلأ هایی است که باید در اولویت یک، بدان توجه شود.»

این گفت و گو با اجرای کیوان نقره کار تقدیم مخاطبان رادیو گفت‌وگو شد.

منبع: رادیو گفتگو

به کانال تلگرامی انجمن خانواده و اینترنت بپیوندید. familyweb@

خودکنترلی؛ شاه کلید حفاظت در فضای مجازی خودکنترلی؛ شاه کلید حفاظت در فضای مجازی خودکنترلی؛ شاه کلید حفاظت در فضای مجازی خودکنترلی؛ شاه کلید حفاظت در فضای مجازی خودکنترلی؛ شاه کلید حفاظت در فضای مجازی خودکنترلی؛ شاه کلید حفاظت در فضای مجازی خودکنترلی؛ شاه کلید حفاظت در فضای مجازی خودکنترلی؛ شاه کلید حفاظت در فضای مجازی خودکنترلی؛ شاه کلید حفاظت در فضای مجازی خودکنترلی؛ شاه کلید حفاظت در فضای مجازی خودکنترلی؛ شاه کلید حفاظت در فضای مجازی خودکنترلی؛ شاه کلید حفاظت در فضای مجازی خودکنترلی؛ شاه کلید حفاظت در فضای مجازی

کانال تلگرام انجمن خانواده و اینترنت

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا